My CMS

Handleiding

Aan de slag met Bitcoin

Deze handleiding is gemaakt voor lezers die zelf aan de slag willen met Bitcoin. De handleiding is verdeelt in drie delen. Allereerst behandelen we het principe en het verkrijgen van van een ‘Bitcoin wallet’ een digitale portemonnee waar jij je Bitcoin in gaat bewaren. Vervolgens laten we je zien hoe je hier makkelijk een paar bitcent op kan ontvangen om vervolgens een test transactie over het netwerk te versturen.

De Bitcoin portemonnee

Om met Bitcoin aan de slag te gaan heb je een plek nodig waar jij je Bitcoin kan opslaan en vanuit waar je deze weer naar andere kan sturen. Er zijn verschillende applicaties en websites beschikbaar. Je hebt de originele Bitcoin applicatie maar ook alternatieve wallets zoals Electrum. Elke wallet heeft zijn eigen mogelijkheden en voor/nadelen. Omdat we echter zo snel mogelijk aan de slag willen en niet afhankelijk willen zijn van een bepaald platform kiezen we er in deze handleiding voor om met een internet wallet aan de slag te gaan. Namelijk de ‘wallet service’ van Blockchain.info.

  1. Blockchain info walletGa naar http://blockchain.info/wallet en klik rechts boven in  op de vlag om de site naar Nederlands te vertalen.
  2. Kies de “Start een nieuwe portemonnee” optie. Als het goed is zie je nu de volgende afbeelding.
  3. Vul alle gevraagde gegevens in en wees waakzaam op het wachtwoord. Als je je wachtwoord vergeet ben je de toegang tot al je Bitcoin en mogelijk veel geld, kwijt.
  4. Als je de gegevens goed hebt ingevuld zul je nu een venster zien met als titel “Ezelsbruggetje om uw wachtwoord terug te halen. Het is belangrijk dat u deze woorden op een veilige plek opslaat. Mocht het zo zijn dat jij je wachtwoord van stap 3 toch verloren bent kan je met deze woorden toch je portemonnee weer terug halen. Sla deze woorden in een beveiligde omgeving op en deel deze nooit met iemand.
  5. Als je de woorden opgeschreven hebt en op “doorgaan” klikt kom je op een pagina waar gevraagd wordt om je wachtwoord dat je zojuist gekozen hebt. Vul je wachtwoord in en druk op “Open portemonnee”. Als het goed is ben je nu ingelogd op je persoonlijke portemonnee.
  6. Als het goed is zie je nu een scherm wat er ongeveer als volgt uit ziet. Het belangrijkste van deze pagina is het adres wat je ziet staan naast de ‘QR-Code’ (het zwart witte plaatje met vierkantjes) met het label “Dit is uw Bitcoin adres”. Deze kan je namelijk gebruiken om betalingen op te ontvangen.Persooniljke portemonnee

Koop of ontvang Bitcoin

Uiteraard wil je met je nieuwe portemonnee wel iets doen, een lege portemonnee is immers ook niet leuk. Er zijn verschillende optie voor het verkrijgen van Bitcoin. De makkelijkste manier is om deze te kopen via Nederlandse tussenpersonen zoals Bitonic.nl. Op deze site kan je op een makkelijke manier via iDeal Bitcoin kopen. Deze optie is echter wel net iets duurder dan het via een online wisselkantoor doen omdat de kosten van iDeal en het eventuele misbruik in de prijs inbegrepen moeten worden. Een alternatief is een account maken op Bitstamp.net, dit is een wisselkantoor waar je met een bankoverschrijving Bitcoin kan kopen. Meestal net iets goedkoper maar ook ingewikkelder.

Het makkelijkst is echter de auteur van dit artikel even een mail sturen op maran@bitcoin-nederland.nl met daarin het Bitcoin adres uit stap 6 van de vorige paragraaf. Ik zal je dan gratis wat Bitcoin cent sturen waar je mee kan spelen.

Bitcoin versturen

Als je wat Bitcoin gekocht of gekregen hebt is het tijd een om wat Bitcoin te versturen. Er zijn hier een paar mogelijkheden voor afhankelijk van de hoeveelheid die u gekocht heeft. Het leukst is om natuurlijk iets te kopen met de Bitcoins maar je kunt ook een gokje wagen op Satoshi Dice of een kijkje nemen op onze bedrijvengids. In principe is the procedure altijd hetzelfde. Je mag de transactie ook sturen naar 1JaUCmj4cUZkpNF3RYaQhJk7YsR69kx3FP. Betalingen op dit adres worden weer gebruikt om door te sturen naar nieuwe “Bitcoiners”.

Om de daadwerkelijke betaling te doen log je wederom in op je Blockchain.info wallet om vervolgens voor “geld overmaken” te kiezen. Vul hier in hoeveel Bitcoin je wilt versturen en naar welk address en druk op “Stuur betaling”. Als het goed is gegaan hoor je een biepje als je vervolgens naar “Mijn transacties” gaat zal je hier je betaling zien. In eerste instantie zal er “Unconfirmed transaction” naast je transactie staan. Dit betekend dat de transactie wel aangemeld is op het Bitcoin netwerk maar dat deze nog niet is bevestigd. Binnen tien minuten zou de status moeten veranderen.Screen Shot 2013-03-08 at 2.11.55 PM


One comments on “Aan de slag met Bitcoin
  1. Pingback: Electrum - Een portemonnee voor je brein | Bitcoin NederlandBitcoin Nederland

Comments are closed.