My CMS

Nieuws

Bitcoin ‘blockchain’ gesplitst door bug

De Bitcoin ‘blockchain’ (het grootboek van Bitcoin) is vannacht gesplitst (forked) door een bug in de 0.7 versie van de officiële client. De bug in de code werd nu pas ontdekt omdat de grootte van een transactieblok niet eerder zo groot was.

Het probleem ontstond nadat de 0.7 versie van de Bitcoin client weigerde de nieuwe blokken te accepteren door een fout in database driver. De laatste versie (0.8) van de Bitcoin client had hier echter geen problemen mee omdat deze een andere database driver gebruikt. Doordat beide versies op een andere manier doorwerkte ontstond er een splitsing in de ‘blockchain’. Een splitsing van de ‘blockchain’ kan gevaarlijk zijn omdat het in theorie er voor kan zorgen dat je je Bitcoin dubbel kan uitgeven, al blijft de kans hierop klein.

Na overleg door de Bitcoin ontwikkelaars is besloten te stoppen met het minen op de laatste versie van de client. De meeste ‘mining pools’ hebben de downgrade inmiddels uitgevoerd. Voor gewone gebruikers zou binnen een paar uur alles weer normaal moeten zijn. De transacties die in de ‘orphaned blockchain’ zijn bevestigd zullen opnieuw worden bevestigd en opgenomen worden in de officiële ‘blockchain’.

MT.Gox, de grootste Bitcoin ‘exchange’, stopte vrijwel direct het aannemen van Bitcoin stortingen om te voorkomen dat gebruikers misbruikt zouden maken van het feit dat de ‘blockchain’ gesplitst was.

Op de beurs ontstond al gauw paniek na het nieuws en de koers zakte tot rond de 39 USD. Een paar uur later lijkt de koers al te herstellen is bevind zich op het moment van schrijven al weer rond de 44 USD.


One comments on “Bitcoin ‘blockchain’ gesplitst door bug
  1. Pingback: De nasleep van de hard fork: Plan van aanpak | Bitcoin NederlandBitcoin Nederland

Comments are closed.