My CMS

Handleiding

Electrum – Een portemonnee voor je brein

In onze eerdere post “Aan de slag met Bitcoin” lieten we zien hoe je snel met een online bitcoin-portemonnee aan de slag kon. Voor kleine bedragen is zo’n online wallet prima, maar als je van plan bent grotere bedragen vast te houden, zorg ik liever dat ik zo min mogelijk bronnen hoef te vertrouwen. Helaas zijn er al aardig wat bitcoin-sites van de een op de andere dag verdwenen. Daarom zal ik in deze handleiding uitleggen hoe je snel aan de slag kan met de ‘Electrum bitcoin-wallet’.

Electrum heeft een aantal voordelen als je deze vergelijkt met de officiële Bitcoin client. Je kan met Electrum namelijk een brainwallet maken. Dat betekent dat je bij Electrum twaalf woorden moet onthouden. Met die woorden kun je nooit meer je bitcoin-portemonee kwijtraken, ook niet als je harde schijf of computer het begeeft. Ook hoef je dus niet meer een dagelijkse backup van je portemonnee te maken. Het tweede voordeel in vergelijking met de officiële client is dat je niet het hele bitcoin grootboek (de blockchain) eerst hoeft te downloaden voordat je aan de slag kan gaan.  Dit bespaart tijd en ruimte op je harde schijf.

Om aan de slag te gaan met Electrum moet je eerst het programma zelf downloaden. Ga hiervoor naar de officiële download site en download de versie voor jouw operatiesysteem. In het voorbeeld ga ik gebruik maken van de OS X versie maar voor Windows of Linux is de installatieprocedure nagenoeg hetzelfde.

Wanneer je Electrum voor het eerst start zal hij vragen of je al een keer gebruik hebt gemaakt van Electrum, of dat dit de eerste keer is. We gaan ervan uit dat dit de eerste keer is dat je Electrum gebruikt en geven dan ook aan dat je dat we een nieuwe portemonnee willen aanmaken. Kies dus voor de optie “Create“. Electrum setup

In de volgende stap vragen ze met welke Electrum-server je wilt verbinden. Electrum-servers doen het zware werk op de achtergrond, zodat de client zelf klein en snel blijft. In principe maakt het niet uit welke server je kiest. In het voorbeeld kies ik voor “electrum.bysh.me”.Electrum setup the seed

Het volgende scherm is misschien wel het meest belangrijke scherm. Dit scherm toont jouw seed. Deze twaalf woorden, ingevuld in dezelfde volgorde als hier gegeven, zorgen er voor dat je altijd je portemonnee kan terug krijgen, mocht je hem verliezen. Normaal gesproken moet je deze dus nooit met iemand delen of ergens online zetten. Ik zou je aanraden deze code op een blad papier te schrijven en elke morgen en avond even op te lezen. Binnen een aantal dagen zit de code dan zo goed in je hoofd dat je het papier kan vernietigen. Als je dit niet aan durft kan je het altijd op een veilige locatie bewaren, maar zorg dat je het goed geheim houdt.

Electrum wachtwoord

Het laatste scherm voordat we aan de slag kunnen, vraagt om een wachtwoord om je portemonnee te beveiligen. Deze stap zorgt ervoor dat, als iemand toegang heeft tot je computer, hij jouw bitcoins niet naar een ander adres kan sturen, tenzij hij ook je wachtwoord heeft. Vul hier altijd een uniek en sterk wachtwoord in.

Electrum bitcoin portemonnee overzicht

Als alles goed is gegaan zie je nu het hoofdscherm van Electrum. Als je op ‘Recieve’ klikt, zie je de voor jou aangemaakte ontvangst-adressen. Elke keer als er een betaling geregistreerd wordt op één van deze addressen, zal Electrum automatisch een nieuwe voor je aanmaken.

In principe ben je nu klaar om Electrum te gebruiken, als je nog bitcoin in een andere portemonnee hebt kan je die nu naar een van de ontvangst adressen in Electrum sturen. Ook kan je bijvoorbeeld de taal instellen, als je dat prettig vindt, via het gereedschap icoon.

Electrum kan nog veel meer dat ik hier heb laten zien. Zo kan je bijvoorbeeld een “alleen lezen” versie van je portemonnee maken of je portemonnee extra beveiligen door een offline portemonnee te gebruiken. Als daar vraag naar is, komen deze zaken in een volgende handleiding aan de orde.


2 comments on “Electrum – Een portemonnee voor je brein
 1. In het begin van je verhaal zeg je dat een online wallet niet zo verstandig is voor grote bedragen. Online websites zijn niet altijd te vertrouwen en zijn er al diverse van de aardbodem verdwenen. Vervolgens ga je Electrum beschrijven. Als ik je omschrijving goed begrijp dan maakt Electrum ook gebruik van online data. Ik begrijp dat het wallet.dat bestand lokaal opgeslagen wordt.
  Een brainwallet maken met 12 woorden die DOOR HET PROGRAMMA opgegeven zijn ?! Wie zegt mij dat deze woorden niet naar een internet site doorgestuurd worden ? Hoe veilig is dit dan ?

  • Maran on said:

   Bedankt voor je reactie, blijkbaar ben ik iets te snel geweest.

   De server is alleen aansprakelijk voor het opzoeken van data over je adressen en het versturen van betalingen. Voor deze zaken is in principe zero-trust nodig. De electrum kan niets raars doen met jou transacties of adressen.
   De servers weten niets over de private informatie zoals je private keys of je seed. Je hebt ook geen internetconnectie nodig om een wallet te herstructureren vanaf je seed en kan je private keys altijd exporteren naar de officiële client mochten alle Electrum servers op een dag down gaan. De code van Electrum is volledig open-source en als je wilt kan je dus je eigen binaries maken zodat je nooit op iemand anders hoeft te vertrouwen.

   Ik hoop dat dit het toelicht.

Comments are closed.