My CMS

Diensten Handleiding

Bitcoins kopen

Het wachten is op het moment dat bitcoin overal te gebruiken is. Totdat dit echter het geval is, zal je echter bitcoin moeten kunnen verkopen en kopen. Op dit moment zijn er verschillende manieren om bitcoin te kopen. Dit artikel geeft je een overzicht van de meeste populaire manieren om bitcoins te kopen en hun voor- en nadelen. 

LocalBitcoins

Via LocalBitcoins.com kan je face to face afspreken om bitcoins te kopen of verkopen. Je kan zoeken op postcode of woonplaats om te kijken wie er in jouw omgeving bitcoins te koop aan biedt. Vervolgens kan je met één van deze mensen een afspraak maken. Er zijn een aantal tools in de site ingebouwd die zorgen dat beide partijen met een gerust hart de exchange kunnen doen.

LocalBitcoins heeft bijvoorbeeld een eigen wallet ingebouwd. Als je reageert op een advertentie, kan de verkopen alvast de afgesproken hoeveelheid versturen naar de LocalBitcoins site zodat jij als koper kan zien dat de verkoper de coins echt bezit. Tijdens de afspraak kan de verkoper via een sms de bitcoins releasen. Deze worden dan automatisch naar jouw account op LocalBitcoins overgemaakt. Deze manier is handig omdat er dan geen laptops of andere devices mee hoeven worden genomen naar de afspraak.

Als je op zoek gaat naar een verkoper bij jou in de buurt, zorg dan altijd dat je op een publieke plek elkaar ontmoet en sta erop dat de verkoper altijd de bitcoins overmaakt naar de LocalBitcoins-site, zodat je er zeker van weet dat hij de coins bezit. Als de verkoper op een andere methode staat, wees er dan zeker van dat de manier te vertrouwen is. Wees slim en als je het zaakje niet vertrouwd, zeg de afspraak dan gewoon af.

Via iDeal sites

In Nederland zijn er een aantal sites beschikbaar waarbij je makkelijk via een iDeal betaling bitcoins kan betalen. Deze methode is bijna altijd direct maar er staat wel tegenover dat de prijs die je per bitcoin betaalt flink hoger (makkelijk 8 euro per coin) is dan via een face to face afspraak of het kopen via een exchange. Kijk ook goed uit voor scam-sites.

Als je voor het gemak wilt kiezen kan ik je aanraden de bitcoins te kopen via Bitonic. Deze site is in het verleden altijd betrouwbaar gebleken en de voorraad wordt dagelijks bijgevuld.

Via een exchange

Persoonlijk ben ik een grote fan van het handelen via een van de verschilende bitcoin wisselkantoren zoals Bitstamp en Mt.Gox. Via deze exchanges weet je dat je altijd koopt tegen de huidige marktprijs.

De procedure voor het kopen via een exchange is net iets minder snel dan de vorige aangegeven methodes, maar vaak wel de voordeligste. Om te beginnen moet je een account aanmaken. Ik adviseer iedereen om dit bij Bitstamp te doen omdat deze via een Europese bank werkt, waardoor het maken van overboekingen altijd een stuk goedkoper is dan via de grotere Mt.Gox. Na het aanmaken van een account kan je er voor kiezen een deposit te maken. Je geeft het bedrag aan dat je over wil maken naar de exchange en krijgt van de site dan een unieke code voor jouw betaling. Je logt vervolgens in op je eigen bank site en maakt het geld over naar het door de website gegeven bank nummer en geeft ook de unieke code op. Zo weet de exchange dat de betaling aan jouw account moet worden gekoppeld.

Als het geld is aangekomen op de exchange kan je een buy order instellen, waarmee jij dus vertelt aan andere mensen op de exchange dat jij bitcoin wil kopen tegenover de aangegeven prijs. Zodra iemand akkoord gaat met jouw prijs, zal je automatisch het aantal gekochte bitcoins op je exchange account zien verschijnen. Vanaf daar kan je ze weer naar je eigen bitcoin-portemonnee overmaken.

Mocht je nog vragen hebben over een van de eerder genoemde methodes, laat ze dan achter in de reacties en veel succes met kopen!