My CMS

Hoe werkt Bitcoin?

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin is niet zo ingewikkeld als het in eerste instantie lijkt. Op deze pagina willen wij uitleggen hoe Bitcoin werkt. Eerst via een makkelijk filmpje en vervolgens in verhaal vorm. We hopen dat je enig sinds begrijpt hoe Bitcoin werkt na het lezen van deze Handleiding. Voor je deze pagina leest raad ik je aan eerst de pagina te lezen die uitlegt wat Bitcoin is.

Bitcoin in een minuut

Ontmoet Peter en Anna

Peter wil graag een artikel kopen in de webshop van Anna. Anna, een vooruitstrevende burger, accepteert Bitcoin als betaalmiddel in haar webshop en Peter besluit hier gebruik van te maken.

Het betaalproces begint als Anna een ontvangstadres maakt in haar Bitcoin-programma voor de betaling die ze verwacht van Peter.
Zo’n Bitcoinadres is een combinatie van vrij willekeurig uitziende getallen en andere tekens, bijvoorbeeld: 17ZR3vFJe1V5R4eT6HDNRQJr9p4PLaA4mj.
Als Anna een Bitcoin-bedrag ontvangt op dit adres weet zij dus dat het van Peter komt en kan ze de bestelling opsturen.

Peter ontvangt het adres van Anna en besluit direct te betalen. Hij opent zijn Bitcoin-programma en geeft aan dat hij vijf Bitcoin wil versturen naar het adres van Anna. Op het moment
dat hij op de ‘verstuur-knop’ drukt, wordt er een transctie het Bitcoin-netwerk overgestuurd. Deze transcatie vertelt eigenlijk aan iedereen op het Bitcoin-network dat Peter zojuist vijf van zijn Bitcoin aan Anna heeft betaald. Elke transactie in het Bitcoin network is inzichtelijk voor iedereen, dit is de enige manier om het netwerk te kunnen controleren.
Toch weet niemand direct 
dat het nu Peter is die iets aan Anna stuurt. Het enige dat het netwerk ziet, is dat iemand vijf Bitcoin verstuurd heeft naar 17ZR3vFJe1V5R4eT6HDNRQJr9p4PLaA4mj. Alleen Anna en Peter weten wie er achter dit cryptische adres schuilgaat.

De miners op het Bitcoin-netwerk gaan nu de transactie van Peter controleren. Zij zorgen ervoor dat hij wel echt het juiste aantal Bitcoin in zijn bezit had en dat hij zich aan alle regels
houdt die door het Bitcoin-protocol worden gedefinieerd. Als dit het geval is, wordt de transactie opgenomen in een blok van transacties en voor altijd bewaard in het ‘grootboek’ van het Bitcoin-netwerk.

Zodra de transactie van Peter in zes van zulke transactie blokken is opgenomen, weet Anna dat het veilig is om de bestelling te versturen. De transactie is nu onomkeerbaar deel geworden van het Bitcoin-netwerk.

Klaar om zelf aan de slag te gaan met Bitcoin?